tiistai 16. kesäkuuta 2020

Sateenkaaren alla: Pride-kuukaudesta ja kirjoista

Kesäkuu on oivaa alustaa Pridelle. Pride on valikoitunut sateenkaariyhteisön (tai millä nimellä sitä haluaa kutsua, kukin tyylillään - itse pidän sateenkaari-sanasta) sanaksi ihan syystä: Pride alkoi kapinasta, mellakasta, poliisiratsiasta vuonna 1969, oikeudesta olla mitä on, rakastaa itseään sellaisena kuin on, maailmassa, joka yhä yrittää musertaa sateenkaariyhteisön oikeuksia. Vuosikymmenten myötä siitä on tullut kulkue, paraati, juhla, äänekäs ja värikäs, muistutus siitä, että me olemme täällä, tulemme aina olemaan täällä ja olemme aina olleet täällä. 

Heteroseksuaalisuus ei ole oletus eikä pitäisi ollakaan. Kenenkään seksuaalinen suuntautuminen ei tee hänestä parempaa. Sateenkaaren alle kuuluvien ihmisten oikeuksia on poljettu ja poljetaan yhä: esimerkiksi mustia trans naisia murhataan Yhdysvalloissa hälyttäviä määriä, ja maailmassa on yhä maita, joissa homoseksuaalisuus on kuolemanrangaistuksen uhalla kiellettyä. 

Tästä Pridessa on kyse. Ihmisoikeudet eivät ole mielipidekysymys. Sateenkaaren alle kuuluvat luokat, suomalaisittain HLBT+ (englanniksi sama rivistö kuuluu LGBT+), ovat olleet osa ihmisidentiteettiä siitä asti kun ihminen kykeni olemaan tietoinen itsestään. Ne eivät ole trendi. Me emme ole trendi, uhka ihmiskunnalle tai "perinteisille perhearvoille", tai "uhka lapsille", tai ole tuhoamassa nykyaikaista yhteiskuntaa. (Henkilökohtaisesti kyllä, jos yhtään katsoo uutisia, asuit missä maassa vain, niin jokin yhteiskunta kyllä ansaitsee tulla tuhotuksi ja uudelleenrakennetuksi - miksi tällä vuosisadalla enää hyväksytään jotain niin turmelevaa kuin homofobia tai transfobia?)

Siksipä aloinkin suunnitella pientä kirjalistaa kirjoista, joissa päähenkilö kuuluu johonkin sateenkaarinimikkeen alle. Sivuhahmoina (usein stereotyyppisinä, muutaman lauseen omaavina, vähemmistökiintiön täyttäjinä) sellaisia kyllä on, suurenevassa määrin, mutta päähenkilöinä vielä vähemmän. Toki itselläni on omat kriteerit sille, mitä pidän hyvänä kirjana, etenkin representaation ohella. (Oma suhtautuminen biseksuaalisuuteeni kun on vähän sellainen hälläväliä :D) On sitä silti mukava nähdä lgbt+n alle kuuluva päähenkilö, joka on kirjoitettu siten miten hahmot aina pitäisi kirjoittaa: eläväksi, tuntevaksi (ehkä samaistuttavaksikin?) henkilöksi. 

Huom: pääasiassa kirjat ovat englanniksi, koska sellainen kirjallisuus mistä itse tykkään tuppaa olemaan kääntämätöntä - tai suomikirjailijat eivät vain kirjoita. ;) 

Seuraavassa postauksessa sitten kirjoja, koitan nyt sysäistä ainakin ekat neljä kirjainta samaan <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Angels Before Man: olemassaolon kyseenalaistamista, olemassaolon sietämätöntä kauneutta

 Törmäsin tähän kyseiseen kirjaan (suureksi häpeäksi...) Tiktokissa. Kirjoittaja on nuorukainen itse ja Angels before man on hänen esikoisen...